blogszalagcim.png

Közel 6000 új induló céggel és folyamatosan növekedő termelési volumennel rendkívül erős évet zárt az építőipar.

Mint majdnem minden évben, 2019-ben is változatos és izgalmas évet zárt az építőipar. A tavalyi cégalapítási és cégtörlési számok alapvetően pozitív ágazati hangulatról árulkodtak egész évben és kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a termelési volumen is egyenletes növekedést mutatott. "Az ágazat legkirívóbb céginformációs mutatója, miszerint egy év alatt több, mint 55 %-kal több cég indult, mint amennyi megszűnt. Más ágazatok meg sem tudták közelíteni ezt az értéket" - fogalmazta meg Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A magas cégalapítási szám jelentős részben a továbbra is magas keresletnek és a pozitív ágazati környezetnek köszönhető. A termelési volumen 2019 éves átlagában 24 % körüli növekedést produkált 2018-hoz képest és ez 7 százalékponttal magasabb 2018 - szintén erős - növekedésénél. Mindkét építményfőcsoport termelése szépen alakult: az épületek építése (= lakó-, kulturális és ipari épületek), illetve az egyéb építmények (= út- és vasút fejlesztési munkák), de a két főcsoport közül egész évben az épületek építése növekedett erősebben.

Az elmúlt évek pozitív környezete olyan cégalapítási és cégtörlési görbét produkált a szektorban, amely egyetlen másik hazai ágazatra sem volt jellemző. A magas - és továbbra is növekvő - cégalapítási számok és a csökkenő cégtörlési értékek meredeken növekvő vállalkozási számhoz vezettek. 2019 során 5.835 építőipari cégalapítás mellett csak 3.755 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, így jelenleg már közel 54 ezer vállalkozás működik a szektorban.

 

5835_epitoipari_cegalapitas_1.png

"Az ágazat sokat fejlődött az utóbbi években, de továbbra sem csak pozitív értelemben emelkedik ki a többi hazai ágazat közül" - mondja az Opten szakértője. A csökkenő megszűnési szám ellenére a felszámolási arány magas, sőt az arány még növekszik is. 2019 során 851 építőipari cég szűnt meg felszámolással. Általánosságban, össz ágazati szinten már a problémamentesebb végelszámolások kezdtek el dominálni a felszámolásokhoz képest, de az építőiparban erre a váltásra még várni kell. Egyértelmű tehát, hogy továbbra is sok a behajthatatlan tartozás és a magas kintlévőség állomány általánosságban veszélyezteti a szektor egyes szereplőit. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy 2019-ben rekord mennyiségű cég került hosszabb-rövidebb ideig tartó végrehajtási eljárás alá. Több, mint 7.200 vállalkozás könyvelhetett el ilyen adóhatósági eljárást és ez az elmúlt 6 év legmagasabb értéke.

A negatív jelenségek azért sem szerencsések, mivel pesszimistább szemmel, sok egyéb érdekességre is fel lehet figyelni és összességében sok bizonytalanság van az ágazat jövőjében. A termelési görbe az év vége fele ellaposodni látszik az év eleji meredekséghez képest. Továbbá a termelési mutatók mellett az év vége fele pedig már a szerződésállományok sem mutatnak olyan szép képet. Az ágazati kockázatok között első sorban kell kiemelni, hogy az építőipar általában nagyon érzékenyen reagál a gazdaság hullámzásaira, illetve a vállalatok tőkeerősségének is van még hova fejlődnie.

Vélhetően az elmúlt évek lendülete egy darabig még ki fog tartani az ágazatban, a cégalapítások és a cégtörlések közötti olló viszont nem fog jelentősen tovább nyílni 2020 során. Az idei év végére 6.000 körüli cégalapítás és 4.000 körüli cégtörlés várható a szektorban, így a cégek száma továbbra is növekedni fog, de jó eséllyel a pozitív hangulatot több hónapban fogják szegélyezni fájdalmasabb statisztikák is.

Forrás:

https://www.opten.hu/kozlemenyek/rekordmagas-cegalapitasi-szammal-zarta-az-evet-az-epitoipar-2019ben

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi1911.html